woensdag 10 juli 2013

Kaart Alentejo en Évora – Vakantie Portugal Provincies

Kaart Alentejo, steden, provincies, rivieren: EU
Alentejo is een van de zeven NUTS-II regio’s van Portugal. De regio ligt in het zuiden van het land en heeft 757.190 inwoners (2011). De hoofdstad is Évora.

Alentejo grenst in het noorden aan de regio Centraal-Portugal, in het zuiden aan Algarve en in het noordwesten aan de regio Lissabon.

Het gebied grenst in het oosten aan buurland Spanje en in het westen aan de Atlantische Oceaan. In het noorden ligt het aan de rivier de Taag.

De regio bestaat uit de districten Évora en Beja en het grootste deel van de districten Portalegre en Setúbal.

De afkorting NUTS staat voor nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek. Het zijn geen bestuurlijke eenheden, zoals de Portugese districten. De regio’s zijn op gemeenteniveau en niet volgens de grenzen van districten ingedeeld.

De Europese Unie heeft dit systeem ontwikkeld om het grondgebied in te delen en zo regionale statistieken samen te stellen.

Alentejo is onderverdeeld in vijf sub-regio's (NUTS 3). Dit zijn Alentejo Central, Alentejo Litoral, Alto Alentejo, Baixo Alentejo en Lezíria do Tejo.

De Alentejo is een heuvelachtig gebied. De landstreek wordt wel de graanschuur van Portugal genoemd. Belangrijke landbouwproducten zijn kurk, rijst, tomaten, olijfolie, wijn en fruit.

De stad Portalegre ligt op 480 meter hoogte aan de voet van de Serra de São Mamede.

Belangrijke rivieren in de regio Alentejo zijn de Guadiana, die voor een deel de grens met Spanje vormt, en de Sado, die in de Baia de Setúbal bij de stad Setúbal in de Atlantische Oceaan uitmondt.

Klimaat en vakantie
De Alentejo heeft een continentaal klimaat en wordt vaak door droogte geteisterd.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, historische bezienswaardigheden, de schilderachtige dorpen en steden en de stranden.

Ten oosten van Portalegre ligt het indrukwekkende Parque Natural da Serra de São Mamede, met oude middeleeuwse dorpjes. Bij Mértola ligt het Parque Natural do Vale Guadiana.

Bij de kuststrook van Sines tot Kaap van São Vicente ligt het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

De stad Elvas staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad bezit resten van de 17de-eeuwse vestingwerken en een 14de-eeuws kasteel. De voormalige kathedraal uit de 16de eeuw is in Manuelstijl. Er is ook een aquaduct uit de 16de eeuw .

De stad Évora staat vanwege de vele monumentale bouwwerken in de stad ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sines
De stad Sines is de geboorteplaats van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Ten noorden van Sines trekken de stranden van de Costa Azul veel toeristen. .

Steden
Naast de hoofdstad Évora zijn een aantal andere steden in de regio Alentejo: Elvas, Portalegre, Beja, Serpa, Moura, Sines, Estremoz.