maandag 8 juli 2013

Kaart Lissabon – Vakantie Portugal Provincies

Kaart Lissabon, provincies, steden, rivieren: EU
De regio Lissabon is een van de zeven NUTS-II regio’s van Portugal. De regio ligt in het westen van het land en heeft 2.815.851 inwoners (2011). De hoofdstad is Lissabon. De Portugese naam van de regio is Região de Lisboa.

De regio Lissabon grenst in het noorden aan de regio Centraal-Portugal en in het oosten en zuiden aan de regio Alentejo. In het westen ligt de regio aan de Atlantische Oceaan. Binnen de regio is Lissabon ook een provincie en een gemeente.

De afkorting NUTS staat voor nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek. De NUTS-regio’s zijn geen bestuurlijke eenheden, zoals de Portugese districten.

De regio’s zijn niet volgens de grenzen van districten maar op gemeenteniveau ingedeeld. De Europese Unie heeft dit systeem ingevoerd om het grondgebied in te delen en zo regionale statistieken samen te stellen.

De regio Lissabon bestaat uit de subregio’s Lissabon en Setúbal. Tot de regio horen de provincies Lissabon en Santarem en delen van de provincies Leiria, Portalegre en Setúbal.

De belangrijkste rivier in de regio is de Taag, die in het westen van Spanje ontspringt en bij de stad Lissabon uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Gemeenten
De regio Lissabon is bestuurlijk onderverdeeld in 18 gemeenten. Dit zijn Alcochete, Almada, Amadora, Barreiro, Cascais, Lisboa, Loures, Mafra, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Seixal, Sesimbra, Setúbal, Sintra en Vila Franca de Xira.

Klimaat en vakantie
Lissabon heeft een mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde winters.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, historische bezienswaardigheden, badplaatsen, stranden en de steden.

Veel toeristen trekt de stad Lissabon. Uit de Moorse tijd dateren de Alfama en Mouraria die tot de oudste wijken van de stad behoren.

De Alfama en Mouraria bestaan uit smalle, bochtige straten, trapstraten, stegen en pleintjes. In de wijk Alfama ligt het Castelo de São Jorge uit de 9de eeuw.

In de benedenstad van Lissabon, de Cidade Baixa, ligt het moderne centrum met veel winkelstraten, bankgebouwen, kantoren en hotels.

In Lissabon liggen veel pleinen, zoals de Praça da Figueira, de Praça de Camões en de Praça do Municipio. Verder zijn er tal van kloosters, kerken en paleizen.

Ten westen van de stad Lissabon ligt rond de monding van de Taag de Costa do Sol, met kustplaatsen als Cascais en Estoril. Ten noorden van Cascais ligt de populaire badplaats Sintra.