donderdag 4 juli 2013

Kaart Noord-Portugal – Vakantie Provincies

Kaart Noord-Portugal, districten, rivieren, steden: EU
De Região Norte is een NUTS II-regio in Portugal. De regio heeft 3.689.682 inwoners (2011) en bestaat uit vijf districten en drie delen van een district. De hoofdstad is Porto.

De districten in de regio Noord-Portugal zijn Braga, Bragança, Porto, Viana do Castelo en Vila Real. Daarnaast horen delen van de districten Aveiro, Viseu en Guarda tot deze regio..

De afkorting NUTS staat voor nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek. Dit is een systeem voor de indeling van het grondgebied van de Europese Unie dat is bedoeld om regionale statistieken op te stellen.

Norte grenst in het zuiden aan Região Centro (Regio Centrum) en in het noorden en oosten aan buurland Spanje. In het westen ligt de regio aan de Atlantische Oceaan.

Het gebied Norte is onderverdeeld in 8 subregio’s. Dit zijn Alto Trás-os-Montes, Ave, Cávado, Douro, Entre Douro e Vouga, Grande Porto, Minho-Lima en Tâmega.

De NUTS-regio’s zijn geen bestuurlijke eenheden zoals de districten van Portugal, maar dienen als basis voor het verzamelen van statistische informatie.

De NUTS-regio's zijn niet verdeeld volgens de grenzen van de districten, maar op gemeenteniveau, waardoor grote verschillen kunnen ontstaan tussen de regio's en de districtsgrenzen.