vrijdag 5 juli 2013

Kaart Centraal-Portugal – Vakantie Provincies

Kaart Centraal-Portugal, steden, districten, rivieren: EU
Centraal-Portugal is een van de zeven Portugese Nuts II-regio’s. De regio heeft 2,327,026 inwoners (2011) en de hoofdstad is Coimbra. De Portugese naam is Região Centro.

Centraal-Portugal grenst in het noorden aan de regio Noord-Portugal, in het zuidoosten aan Alentejo en in het zuidwesten aan Região de Lisboa. De regio heeft een oppervlakte van 28.405 km².

In het oosten grenst de regio aan buurland Spanje en in het westen ligt de regio aan de Atlantische Oceaan.

De afkorting NUTS staat voor nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek. Dit is een systeem van de Europese Unie voor de indeling van het grondgebied om regionale statistieken samen te stellen.

De NUTS-regio’s zijn geen bestuurlijke eenheden, zoals de Portugese districten, en zijn op gemeenteniveau verdeeld, dus niet volgens de grenzen van districten.

De regio bestaat uit drie Portugese districten en delen van vier districten. De districten zijn Coimbra, Castelo Branco en Leiria en delen van de districten Aveiro, Viseu, Guarda en Santarém.

De regio Centraal-Portugal is onderverdeeld in 12 subregio’s. Dit zijn Baixo Mondego, Baixo Vouga, Beira Interior Norte, Beira Interior Sul, Cova da Beira, Dão-Lafões, Médio Tejo, Oeste, Pinhal Interior Norte, Pinhal Interior Sul, Pinhal Litoral en Serra da Estrela.

Door de regio stromen de belangrijke Portugese rivieren de Zêzere en de Mondego. Langs het zuidoosten van het gebied stroomt de Taag.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, kastelen en historische dorpen, de stranden aan de kust en de vele bezienswaardigheden in de steden.

Steden
Naast de hoofdstad Coimbra zijn en aantal andere steden in de regio Centraal-Portugal: Aveiro, Viseu, Leiria, Covilhã, Castelo Branco, Figueira da Foz, Guarda, Pombal, Tomar, Abrantes, Torres Vedras, Torres Novas, Águeda, Caldas da Rainha.